luni, 28 iunie 2010

Satul din vis

In satul asta nimic nu mergea ca lumea. Toate sticlele erau ciobite, scaunele aveau trei picioare, gardurile aveau scanduri lipsa, pretii caselor aveau crapaturi cat pumnul, prin acoperisuri ploua mai mereu. Locuitorii satului parea sa nu vada aceste defecte, pareau multumiti de lumea in care traiau.
Ultimul locuitor al satului care incercase sa repare ceva a disparut cu multi ani in urma. Tampitul se apucase sa puna picioare scaunelor, sa-si puna scandurile lipsa in gard, sa-si repare tiglele pe casa. Muncise cateva luni pe ascuns, nimeni nu-l obesrvase. Nici nu prea aveau cum, de la birtul din sat era cam greu sa vezi ceva pana in capatul satului unde nemernicul isi facea de lucru. Dupa ce vecinii l-au dibuit n-a mai fost chip sa traiasca in sat. Era si greu dupa ce cativa barbati i-au smuls scandurile din gard, i-au spart tiglele de pe casa si i-au crapat peretii cu toporul. A plecat si dus a fost.
Viata a revenit la normal in satul uitat de lume pana in ziua in care micul parau care traversa satul s-a umflat teribil in numai cateva ore. Intr-o singura noapte, printre tunete si fulgere, satul a fost inundat, putinele animale ale satenilor luate de apa. Jumate din case s-au prabusit. Dupa clipele de groaza traite oamenii au realizat ca trebuie sa faca ceva, sa schimbe ceva. Pentru prima oara s-au auzit in sat idei, idei noi. S-a decis ca matca raului sa fie deviata, casele sa fie intarite, sa se sape santuri de scurgere a apei. Cand totul parea aranjat s-a intamplat ca unii au inceput sa carteasca, ca ei nu pot sa muncesca, ca locuinta lor e pe deal si nu au de ce sa participe la sapatul santurilor. S-au certat mult timp. La o concluzie nu au ajuns nicicum.
Aveau casele si acareturile de mai multe generatii si uitasera cum e sa muncesti. Somnul si bautura erau reguli nescrise in acesta comunitate.In cele din urma s-a renntat la orice activitate, fiecare sa se descurce cum poate. S-a mai hotarat o sedinta extraordinara a batranilor satului la birtul din sat. Acolo se va decide cine si ce va face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu